Det 15. danske mesterskab i gadefodbold skriver sig ind i OMBOLD-historien som det største nogensinde. Ikke bare, hvis man ser på antallet af hold, der i år nåede 34, men også på antal af debutanter, som forhåbentlig fremadrettet vil slutte sig til OMBOLD-fællesskabet. De nye danske mestre blev de århusianske FC Grønnegade, der i finalen besejrede Næstved 1.

Aarhus bliver i folkemunde vist nok kaldt ’smilets by’, hvilket årets danske mesterskab i gadefodbold til fulde levede op til. 250 forventningsfulde fodboldspilleres smil lyste i hvert fald om kap med Olafur Eliassons regnbue, da de fra hele landet kom trillende til Officerspladsen, som i to dage dannede rammen om årets DM. Smilende var for nogen gensynsglæde over at møde hinanden – igen. For andre var det måske bare begejstringsglæde over at få og føle sig fri af hverdagens udfordringer. Ikke fordi et DM ikke byder på udfordringer, selv-overvindelse og skuffelser; At møde nye mennesker. At trække i fodboldtøjet og blotte sit mulige talent. At vise følelser fremkaldt af skuffelser over brændte chancer. Men også at turde give los og åbne op for de bløde sider og vise med- og modspillere anerkendelse og respekt. Og så de omsiggribende krammere, der er blevet et OMBOLD-varemærke.


Uligheden fik et twist

Det var sådan cirka dét, der mødte social-rådmand Thomas Medom (SF), da han på vegne af byen bød OMBOLD og spillerne velkommen. Og han var både glad og stolt over, at Aarhus med økonomi og logistik til arrangementet kunne være med til at fortælle og formidle en anden historie om udsatte mennesker, hvis de gives muligheder for at være med og deltage i aktiviteter, som de selv brænder for og er stolte af.
At nogle også er særdeles dygtige fik han og flere byrådskolleger at mærke, da de om eftermiddagen stillede op til showkamp mod årets hjemløselandshold. Her fik begrebet ulighed et andet twist – da byrødderne hurtigt var henvist til rollen som tabere. Oven i købet uden at komme på scoringstavlen – og med et brændt straffespark at tænke tilbage på.
Og dog! De vil formentlig i højere grad huske alle de glade mennesker og stemningen, som ikke var til at tage fejl af. Og der var en lille revanche i, at det var et af de lokale Aarhus-hold, som satte sig på sejrstronen efter finaledagens sidste kamp.
’Kom så de hvii’ – var et af de kampråb, som nok hyppigst blev råbt på lægterne ved årets mesterskab. Ordene fløj i tide og utide ud af munden på manden bag FC Grønnegade, Toivo Asak. Han havde travlt, for han havde hel tre hold tilmeldt årets DM, og var i øvrigt også på banen som målmand for det ene. En anden kendt, lokal OMBOLD-aktør, Aarhus Streetsoccer var der med to hold, mens Hasle Kollegiet, Team Aarhus fra Kontakthuset, Fodbold For Sjov og de unge fra Malmøgade og Bakkegården var med for første gang.
At dømme efter kampgejst og humør, kunne der være et spirende håb om, at de kunne blive aktive i OMBOLDs kommende AsfaltLiga i Aarhus.

 

 

 

 

2 dages fodboldfest

Officerspladsen i Aarhus dannede altså over to dage rammen for en fest af den anden verden. En af den slags fester, som involverer mål, redninger og krammere. I alt blev scoret 744 mål, der blev drukket over 1000 kopper kaffe og 250 udsatte var med.

Første dag var indledende kampe – og de blev skudt i gang af Flemming Povlsen, der – udover at uddele den traditionsrige Klem, Kram, kærlighedspris til dommer-Jan og dommer-Tulle – viste særligt god stil, og trådte til, da Horisonten manglede en ekstra spiller. Selvom Flemming kæmpede bravt, måtte hans hold se sig slået af Aarhus Streetsoccer – der med store smil bagefter kunne krydse af listen, at have udspillet en EM-92-helt!

Anden dag stod på A, B og C-pulje spil og placeringskampe. OMBOLDs stævner er altid præget af store fodboldmæssige niveauforskelle – og derfor er det også en lettelse for nogle hold at nå til puljespillet. C-puljen med 6 glade hold blev vundet af Team Aarhus efter en tæt finale mod de rutinerede OMBOLD-spillere fra Multihuset i Brøndby. I kvinderækken var alle kampe tætte – men det endte med at være St. Dannesbos kvinder, der kunne tage guldet med tilbage til Fyn.

B-puljen var præget af en del faste hold – men også nogle nye fandt vej til podiet: FC Opbygningsgården fra Thisted vandt en intens bronzekamp over Sundholm United, og proklamerede, at det ikke var sidste gang, de var til OMBOLD-stævner! Finalen mellem Skansegården og FC Sandholm blev også en tæt kamp, hvor Skansen fra Hillerød trak det længste stå og derfor til stor begejstring for både spillere og trænere kunne tage guld-pokalen med hjem i bussen.

I A-pulje spillet blev der gået til den: Favoritterne fra Aarhus – Grønnegade – blev allerede i A-pulje spillet kraftigt udfordret af både Pink Devils fra Kbh og Recovery Bulls fra Esbjerg. Men efter nogle intense semifinaler, hvor også Team Frank fra Kirkens Korshør i Horsens spillede godt med, stod finalen mellem Grønnegade og Næstved 1. En kamp, de hvide fra Aarhus, vandt. Men sølvmedalje-vinderne fra Næstved udviste så god stil – og var så godt et eksempel på, at fairplay ikke kun hører til hos de lavere placeringer – at de vandt den prestige-fylde Go’ Stil Pokal. Noget, de kan være inderligt stolte af!

Fra OMBOLD skal der lyde et kæmpe tak til alle spillerne, alle de frivillige, alle holdledere og alle dommere. Vi er blæst væk over, hvor meget fodbold, fællesskab og forandring man kan klemme ind på 2 grusbaner på 2 dage. Tak for jer!

 

 

 

 

 

 

 

 

SE FLERE BILLEDER PÅ OMBOLDS FACEBOOK