Ken er ved at tømme sine lommer for mønter. Han graver dybt, og skovler flere håndfulde over i favnen på sin svoger, der står sammen med Kens kone og et par andre familiemedlemmer og skal til at tage afsked.
– I skal give pengene til en hjemløs med hund, formaner han, før han siger farvel og sætter sig ind i den ventende bil, der skal køre Hjemløselandsholdet til lufthavnen.

Ken er på vej hjem til Danmark sammen med sine holdkammerater på det danske hjemløselandshold. De har været på arbejde i en uge i Glasgow i Skotland. Hårdt arbejde. Måske noget af det hårdeste, de hidtil har været udsat for. De har nemlig været på arbejde for deres land og for OMBOLD, der har udvalgt netop dem til at repræsentere Danmark ved årets VM – Homeless World Cup. De blev ikke verdensmestre. Men de blev mestre i modvind, holdånd og krammekunst. En plads i A-rækken og fornem 16. plads ud af 48 hold  – 9 pladser frem på verdensranglisten, som giver næste års hold en bedre seedning, når Oslo byder op til verdensfodbold – og et nyt dansk Hjemløselandshold. SåDanmark!!!!!

10/07/16.. GEORGE SQUARE - GLASGOW Opening ceremony and start of the Homeless World cup football tournament The Homeless World Cup is a unique, pioneering social movement which uses football to inspire homeless people to change their own lives. Homeless World Cup 2016 is taking place in Glasgow's George Square from July 10th to July 16th. For more information, visit www.homelessworldcup.com

DSC_0235

Otte dage tidligere og efter flere måneders forberedelser er Ken og de seks andre spillere på OMBOLDs hjemløselandshold på vej til Skotland. De syv spillere sitrer af forventninger på vej igennem security i Kastrup Lufthavn. Alle har husket deres pas og ingen har sjove piller eller hash gemt i hemmelige lommer.  Og da flyet mod Edinburgh buldrer ud af runway og slipper sutterne med alle ombord, bliver det hele ligesom meget virkeligt. Ingen vej tilbage. ’Lets go Denmark – Lets go’!

En uimodståelig smøgtrang melder sig over Esbjerg, men bliver undertrykt da kaptajnen kort tid efter gør opmærksom på, at flyet nærmer sig den skotske kyst og skal gøre klar til landing. En halv time senere står seks spillere i Edinburgh og indsnuser duften af det skotske højland i et afmærket område uden for ankomsthallen. Men der er noget galt. For Mahir – holdets somalisk fødte kæmpe, er blevet tilbageholdt i paskontrollen. Hans 22 år i Danmark og et dansk udstedt fremmedpas og den permanente opholdstilladelse gør tilsyneladende ikke indtryk på det skotske paspoliti.  ’No go Skotland, No go’.

OMBOLDs manager Lene Knudtzen er sammen med ham, mens myndighederne undersøger sagen, der efter næsten fem timer fører til, at Mahir skal sendes hjem til Danmark. Han får dog lov at blive i tre dage, hvorefter han skal sættes på et fly tilbage. Mens dette foregår, er de øvrige spillere kørt til Glasgow, hvor de bliver indlogeret på et kollegie i tilknytning til Caledonian Univercity.  Holdet skal i løbet af VM-ugen spille 13 kampe, og skal den indledende runde spille fem kampe. De sidste to om tirsdagen, hvor de må belave sig på at skulle undvære Mahir.

DSC_0280

Danmark er havnet i en monsterpulje med Sydafrika, Wales, Polen og Østrig. Gruppens sidste hold skulle have været Canada, men de måtte melde fra i sidste øjeblik på grund af manglende finansiering. I stedet blev pladsen overtaget af et hold skotske asylansøgere. Danmark skal i kamp allerede søndag, hvor modstanderen bliver Sydafrika, der er nummer 16 på VM-ranglisten. Det bliver nervepirrende – og forhåbentlig er spillerne helt klar efter en god nats søvn.

Det danske hjemløselandshold er en aktivitet under OMBOLD, og spillerne er udvalgt på baggrund af deres aktive deltagelse ved OMBOLDs nationale stævner og mesterskaber. Sekretariatsleder i OMBOLD, Martin S. Pedersen forklarer:

– Ved VM er de udvalgt blandt mange, fordi de er gode fodboldspillere – og gode kammerater på deres respektive hold. Vi bliver nok aldrig verdensmestre, hvilket også ville være underligt. Mexico kan sammensætte et hold på basis af 29000 aktive hjemløse og socialt udsatte gade-fodboldspillere. I Danmark har vi cirka 1200 i løbet af et år.  Han erkender, at deltagelsen ved Homeless World Cup ikke løser alle spillernes hjemlige udfordringer, men at oplevelsen kan bidrage til at finde positiv energi til at hænge på og forsøge at tackle udfordringerne i et fællesskab – og ikke stå alene.

– Det giver dem et break fra problemerne og større tro på egne evner. Om det så er boligproblematikker, sociale og psykiske udfordringer eller misbrug, så er det svært ikke at glæde sig over en god aflevering, en sejr eller en rigtig god redning. Og frem for alt oplever de ikke at være alene i kampen, men at deres indsats og tilstedeværelse derimod er afgørende og vigtig for deres hold – og måske sågar for deres land, siger Martin.

Bagpipes and Kilts lead the way for the opening ceremony parade. The Homeless World Cup is a unique, pioneering social movement which uses football to inspire homeless people to change their own lives. Homeless World Cup 2016 is taking place in Glasgow's George Square from July 10th to July 16th. For more information, visit www.homelessworldcup.com

At VM er noget særligt får spillerne fornemmelsen af søndag formiddag, hvor samtlige 520 spillere fra de 48 herrehold og 16 kvindehold står linet op på pladsen foran universitetet. 52 nationer med hver deres nationalflag og med en sværm af sommerfugle flaksende i mellemgulvet på de fleste, der skal gå de godt to kilometers parademarch gennem Glasgow Centrum til George Square anført af et sækkepibe-orkester. Et spektakulært skue af en hel verdens glædestrålende medmennesker – og snart modspillere, som hver i sær har deres at slås med – i hjemlandet. Men som synes at have efterladt problemerne, fordi deres land – måske for første gang har bud efter dem. Formentlig ikke for altid. Men i hvert fald i en uge, hvor de skal vise, hvad de duer til. På en fodboldbane i en setting, der giver dem en berettiget følelse af at være udvalgt.

At mærke suset, når de møder stadion, hvor lyden af 3000 tilskueres hujen og klapsalver byder dem velkommen, og FN’s generalsekretær Ban Ki Moon overbringer en hilsen og et helt sikkert velment ønske om, at Homeless World Cup kan bidrage med at sætte fokus på den globale fattigdom og ulighed, der berører over en milliard mennesker på kloden. I hvert fald i en uge. At spille den første kamp, hvor Der er et yndigt land forsøger at trænge igennem bævrende stemmelæber – for rullende kameraer på hovedstadion, og hvor 100.000 tilskuere og 2,5 millioner andre i løbet af ugen vil tune ind for at følge dramaet og ’deres’ hjemløselandsholds præstationer via Live-stream.

DSC_0186

En af dem, der ikke kunne nøjes med at se det på afstand, er Dorte F. Olsen. Hun har taget turen fra København til Glasgow sammen med René – en fodboldkammerat. De spiller begge OMBOLD i AsfaltLigaen i København. Hun er 24 år og har selv stået på den store scene, og har sin Hjemløselands-holdstrøje på, som hun bar i Amsterdam, da hun var på Danmarks kvindelandshold ved Homeless World Cup i 2015. Og hendes beslutning om at genopleve et VM – udenfor banen, traf hun dér.

– Efter VM besluttede jeg, at jeg ville afsted i år for at støtte det nye Hjemløselandshold. Jeg ved, hvor meget det betyder at få opbakning, fortæller hun med en meget lille stemme, der for længst er blevet skreget hæs efter to dages heppe-brøl fra lægterne i Danmarks tre indledende kampe. Brøl og opmuntringer, som de danske drenge har kvitteret for ved næsten at spille lige op mod Sydafrika i åbningskampen. Og ved dagen efter at besejre både Wales og Polen. Sidstnævnte i nok en af de mest spændende og velspillede kampe i turneringen. Hvilket blev fremhævet af flere tilskuere.

jubel spillere

For Dorte blev VM i Amsterdam et vendepunkt. Dels formåede hun sammen med en landsholds-veninde at kvitte hashen – en ellers tro ’sumpe-kammerat’ i Dortes liv. De to spillere støttede hinanden, selv om Amsterdams liberale hash-marked fik alle gader til at fremkalde lyst og mindelser om Pusher Street. Og dels blev hun efter en uge efter VM tilbudt et job som ufaglært receptionist på Dragør Badehotel. Et arbejde, hun siden har passet så sejt og kompetent, at hun 1. august skal starte på Hotel og Restaurantskolen i København, og får papir på sin kunnen. Det tager 2 år og ti måneder. Men Dorte er klar, motiveret og har en plan.

– Jeg drømmer om at arbejde på et hotel i udlandet, når jeg er færdiguddannet receptionist. I år har jeg haft råd til at rejse tre gange, og jeg har kunnet spare op af min løn. Når man har været på kontanthjælp og sumpet i så mange år, så har man bare lyst til at opleve og nyde verden, når man har fået chancen for at have det godt, siger hun.   Ud over at nyde selve fodbolden og spillet, så har Dorte også fokus på det sociale.

– Alle vil gerne vinde. Og man bliver både ærgerlig og ked af det, når man taber. Men når det hele er overstået og kampen er slut, så er der jo ikke så meget andet at gøre end at komme igen. Sket er sket. Så jeg lægger meget mærke til, hvordan spillerne er over for hinanden – og om de snakker pænt og støtter hinanden. Og det gør de, forsikrer hun.

Homeless World Cup co-founder Mel Young. The Homeless World Cup is a unique, pioneering social movement which uses football to inspire homeless people to change their own lives. Homeless World Cup 2016 is taking place in Glasgow's George Square from July 10th to July 16th. For more information, visit www.homelessworldcup.com

I VM-kulissen har OMBOLDs manager Lene Knudtzen arbejdet heftigt på at få løst den gordiske Shengen-knude, som sandsynligvis medfører at truppen må sige farvel til Mahir. Præsidenten for Homeless World Cup, Mel Young, er personligt gået ind i sagen og er i dialog med det skotske diplomati. Han er selv skotte og er sammen med østrigeren Harald Smiedt ophavsmand til den verdensomspændende event, der skal nedbryde grænser og mindske ulighed, men som stadig slås med fremmedfrygt og stigmatisering af marginaliserede befolkningsgrupper.

– Igennem årene har der været talrige udfordringer med at sikre indrejse for specielt tredjeverdenslande, og vi er altid i intens dialog med vores partnere omkring det. Men der er sket en generel skærpelse i de senere år, som uden tvivl også rammer Mahir, siger Mel Young.
Til alles og ikke mindst Mahirs store glæde, lykkes det at få de skotske myndigheder til at sænke paraderne. På vej til lufthavnen får OMBOLD meldingen om, at han kan få lov at blive. Og de ellers slukørede medspillere bliver kendeligt overrasket, da Mahir pludselig dukker op igen – med ja-hatten på sned. Han er klar til tredjedagens kamp mod Østrig. Og godt for det.

fys 2

Holdet skal igennem 13 kampe på en lille uge, og det sætter sine spor hos alle – både psykisk og fysisk. Sidstnævnte klares i en vis udstrækning af fysioterapeuter, hvor Danmark og Norge hvert år stiller sig til rådighed sammen med værtslandet. De danske kommer fra Professionshøjskolen Metropol, og har igennem flere år samarbejdet med OMBOLD i Danmark, og der gives altid top-behandling til de danske spillere. Ud over det, så er fysserne også fast inventar på tribunerne – sammen med OMBOLDs medarbejdere og tilrejsende danskerfan plus danskere bosiddende i Glasgow og omegn.

Flere har benyttet sig af muligheden for at kombinere sommerferie i Skotland med besøg på stadion, hvor de har fulgt det danske hold. Mads Samsing, der er næstformand i HK Kommunal, har taget turen sammen med en ven. – Vi har sammen med andre sponsorer støttet holdet, og så synes jeg det kunne være spændende at opleve et VM tæt på og så selvfølgelig se og støtte de danske drenge, når de er i aktion på banen, fortæller han. Ved siden af ham på dansker-tribunen sidder en anden dansker med sin kæreste. Han er en stolt far til Mads, der har været holdets mest stabile skarpskytte.
– For det første er det jo fantastisk, at der er nogen som i det hele taget arrangerer en så stor event for udsatte mennesker. Og jeg er meget imponeret over det sportslige niveau, tempoet og intensiteten i kampene. Og så er jeg glad for at se min søn i aktion. Han har virkelig rykket sig og taget sig selv seriøst, siden han blev udtaget til holdet. Mads og holdkammeraterne har efter fem dages intense dage spillet sig til en mulig top 10 placering. Og holdet jagter den 9. plads, som udløser turneringens næstmest prestigefyldte pokal.

DSC_0048
Den første forhindring er Egypten, der har overrasket alt og alle med sit unge og talentfulde mandskab. Bag holdet står to unge egyptere, der i 2012 startede et gadefodboldprojekt i Cairo, NAFAS – som skulle adressere de massive problemer med børn og unge, der ikke går i skole og lever deres liv på gaden – som tiggere. NAFAS betyder ”at ånde” eller ”at få luft” på arabisk. Og projektet har ifølge manager Karim Hosny fået tag i rigtig mange unge, som drømmer om et bedre liv.
– Nogle kan ikke læse og skrive, og har ikke lært andre sprog. Men de får en oplevelse af at høre til i en større verden. En verden, som de gerne vil være en del af og række ud efter. Det får de tro på, når de er med her i Glasgow, siger Karim. Og de egyptiske spillerne havde både tro og masser af luft, da de skulle møde Danmark. De unge egyptere vandt kampen 6-3, og den danske drøm om en pokal var spillet af hænde.

 Ken 1 Ken3 ken 4

Skuffelsen og stilheden var ikke til at tage fejl af, da spillerne efterfølgende var samlet og de to trænere, Rikke Sparving og Tim Møller Buus, skulle forsøge at puste nyt liv i spillerne forud for holdets næstsidste kamp mod Nordirland. Selv om det er op ad bakke, så er der fortsat optimisme og total dansk opbakning på facebook, hvor Hjemløselandsholdet nærmer sig 7000 følgere – og opmuntringerne vælter ind. Flere end 600 sidder hjemme i Danmark og følger holdet på Live-tv, og på lægterne er der også kommet flere til. Kens kone og familie har, uden at involvere anføreren, taget turen til Glasgow. Og da de dukkede op, blev den ellers meget underholdende, boldbegavede og joviale humørspreder en meget stille mand. Det rørende gensyn gav mange blanke øjne i danskerkolonien. At det så ikke lige spillede på banen, var pludselig til at leve med, selv om både spillere og de nytilkomne tilskuere godt kunne have fortjent en sejr mod Nordirland. Men sådan skulle det ikke gå.  Et godt brugt dansk landshold måtte overgive sig efter en flot og lige første halvleg, men måtte se de hurtige og teknisk dygtige modstandere stikke af. 11-6 sluttede det bal.

DSC_0001

For Mads’ far gav den danske nedtur et synligt bevis på, at hans søn havde lært et og andet.

– For et år siden var modgang og nederlag en undskyldning for at gå ud og drikke sig i hegnet. Men når man så ser ham og holdets koncentration og fokus på at komme igen dagen efter, så ved man, at der er sket en forandring. De værktøjer, som fodbolden og sammenholdet giver, er mere end guld værd. Så jeg er glad og stolt på min søns vegne.

Det var da også både stolthed og glæde, der lyste ud af spillerne i deres sidste optræden ved VM. Det blev 2×7 minutters medrivende og underholdende kamp, hvor de danske spillere måtte bruge hovedet mest, da det var så som så, hvad der var tilbage i benene. Og de gjorde sgu’. Den ordinære kamp sluttede 5-5. Og en afgørelse skulle findes på straffespark. Og den fik danskerkolonien til at holde vejret i ulidelig spænding. For der var en hemmelig kamp i kampen. Det handlede om, at Alexander skulle på scoringstavlen. Det var vigtigere end slutresultatet for spillerne. Sekunderne efter sparket brød jublen løs.

DSC_0445

DSC_0437

DSC_0530

Der var vild jubel på tilskuerpladserne, og gigakrammere fra spillerne, der dog havde problemer med at indfange målhelten. Med bar overkrop og spillertrøjen svingende over hovedet drønede Alexander nemlig rundt på banen og fik lykkerusen til at brede sig hos alle. Den følelse måtte godt vare lidt længe… Det var et mageløst skue – og en helt igennem fabelagtig afslutning på endnu et VM. Måske skulle det tilføjes, at Litauen i øvrigt vandt straffesparkskonkurrencen – og ja! Landsholdet gav alt, hvad de havde – og OMBOLD og Danmark fik, hvad vi havde håbet på. Et landshold, der spillede og opførte sig som et hold – en for alle – alle for en!

DSC_0666

Tiggerne og de hjemløse omkring George Square i Glasgow kan efter 14 dage med fodbold nu få deres normale hverdag og plads igen. Og mon ikke Kens halve kilos overskydende lommepenge vil gøre indtryk og gavn hos den heldige, hvis Kens bror finder én med hund. Men man kan nu alligevel ikke lade være med at spekulere på, om nogle af dem måske på den lange bane ville være bedre hjulpet med en bold og et hold at spille på – at høre til frem for bare at være til.

Næste år stiller Danmark med et nyt Hjemløselandshold. Måske endnu flere danskere får lyst til at opleve det live, når værtsnationen hedder Norge – og Oslo kalder.

Danmarks kampe ved VM i Glasgow kan ses via dette link:

https://www.homelessworldcup.org/tournament/watch-online/