Opbakningen til at sikre fortsat dansk deltagelse ved Homeless World Cup er massiv og vedholdende. Det blev understreget ved OMBOLDs årlige SponsorCup på Rådhuspladsen 17. maj, hvor 22 hold fra virksomheder, boligselskaber, organisationer og politiske partier deltog i en hæsblæsende gadefodboldturnering. For at kvittere for deltagernes økonomiske støtte stillede både det nyudtagne og sidste års Hjemløselandshold også op til kamp.

Med godt tre en halv måned til kickoff og endnu to træningssamlinger før VM i Oslo, var det uden reel betydning, at dette års hjemløselandshold i SponsorCup-finalen blev slået af sidste års spillere, der var med i Glasgow. Deres deltagelse i SponsorCuppen handlede nemlig ikke så meget om slutplacering, men om at præsentere sig for holdets mange sponsorer, der selv var trukket i fodboldtøjet for at dyste mod hinanden og de to landshold.
Holdende var på forhånd inddelt i 6 puljer, hvor der specielt blandt fagforeninger, boligselskaber og politiske partier skulle være grobund for nogle interne ’kammeratlige’ opgør, som uden tvivl vil blive husket og nævnt ved andre festlige lejligheder.

Stram debut for Dansk Folkeparti
Styrkeforholdet mellem de fire politikerhold viste sig omvendt proportionalt med virkeligheden på Christiansborg, da debutanterne fra DF trods Peter Skaarups ihærdige indsats, løb ind i en stribe nederlag. Til SF i deres første kamp, og efterfølgende til De Radikale, der med anfører Morten Østergaard føjede et 4-0 nederlag til DF’erne. I puljens sidste kamp var det så Enhedslistens tur til at score hattrick, og DF’erne blev besejret 3-1. Efter alles indledende tre kampe, måtte De Radikale bøje sig, og det blev Enhedslisten og SF, der strøg videre til både kvart- og semifinaler. For Enhedslisten blev det til 5-2 over Boligkontoret Danmark, mens semifinalen blev for stor en mundfuld, og endte med et nederlag til sidste års hjemløselandshold på 4-1. Nogenlunde samme skæbne overgik SF, der i sin kvartfinale vandt 3-2 over AAB fra boligselskabspuljen, mens de i semifinalen blev klapset 4-0 at dette års hjemløselandshold. Kampen om 3.-4.-pladsen endte med en sejr til SF.
Ingen regeringspartier havde taget imod invitationen, men socialdemokraternes Magnus Heunicke var forbi og lagde hovedet på blokken på, at næste års SponsorCup ville blive med socialdemokraternes deltagelse – og med mesterskabsambitioner.

Boligselskaber på hjemmebane
Interessen for OMBOLDs SponsorCup har også godt tag i flere af hovedstadens almennyttige boligselskaber, der nærmest er blevet veteraner i den tilbagevendende turnering. Med fem tilmeldte hold, måtte FSB- et af selskaberne skifte pulje for at få tingene til at gå op. I pulje 1 var det så 3B, Boligkontoret Danmark, KAB og AAB, der skulle slås om at nå til kvartfinalerne. 3B var udstyret med et formidabelt heppekor, hvilket deres spillere dog ikke helt kvitterede for. Holdet blev nemlig besejret i alle deres kampe, selv om det var marginaler, der afgjorde denne puljes kampe. KABs direktør Jens Elmelund så som altid skarp ud, men holdet måtte nøjes med en enkelt sejr i puljespillet. Så det endte med et opgør mellem AAB og Boligkontoret Danmark. Den kamp endte 3-3, men gav AAB semifinalepladsen i kraft af bedre målscore.

I FSBs pulje var deres modstandere Carlsberg Byen, Kofoeds Skole og DIF/Get2Sport. Det blev også her til meget tætte og intense opgør, selv om de fysisk stærke DIF/Get2Sport-folk viste sig uovervindelige. Med pressechef Peter Krab i spidsen var Carlsberg Byen fornemt repræsenteret og havde mange udskiftere og supportere. Det var dog ikke nok til at spille sig til slutspillet. De spillede næsten lige op med Kofoeds Skole men vandt 4-3 over FSB. Men ikke nok til at spille sig frem til finalespillet. Det gjorde til gengæld DIF/Get2Sport, som i kvartfinalen blev slået af årets hjemløselandshold efter en fuldstændig hæsblæsende kamp, der endte i en spændende straffesparkskonkurrence.

Forbundsformænd i hopla
Pulje 5 med fagforeninger blev en spektakulær forestilling med to absolut topspændte og engagerede fagforeningsbosser i front, der oratorisk tæskede og opildnede deres spillere til det maksimale af deres ydeevne. Socialpædagogernes forbundsformand Benny Andersen og HK Kommunals næstformand Mads Samsing var begge sprællevende i hver sit mål, og leverede begge spektakulære redninger til publikums store begejstring. Det interne opgør endte 2-2. Noget mere voldsomt gik det for puljens to øvrige hold. FTF lammetævede Socialrådgiverne med 11-1. Med risiko for at lægge sig ud med KVINFO, så havde socialrådgiverne til deres forsvar valgt at stille med en stribe, kvindelige socialrådgivere med en dagligdag blandt socialt udsatte i Københavns Kommune. De synes at være udvalgt for deres faglige kompetencer frem for deres fodbold-ditto. Men hvor var de seje og glade – trods tre forsmædelige nederlag var der smil på læben – i ægte OMBOLD-stil.
Hverken FTF eller HK Kommunal klarede cuttet til semifinalerne, selv om det blev tæt. Til gengæld kunne Benny Andersen ikke få armene ned da det stod klart, at hans hold vandt puljen og skulle spille kvartfinale mod sidste års hjemløselandshold. Men så gik den heller ikke længere for Benny og SL-holdet, der tabte kampen 4-2.

FALCK på hårdt arbejde
Med driftchef Peter Madvig fra Emergency Øst som holdleder, stillede Falck Danmark for anden gang op til OMBOLDs SponsorCup. De var landet i en pulje med GAME, Hus Forbi og sidste års hjemløsehold. Ikke den letteste opgave for et ellers meget trimmet og talentfuldt hold. De tabte første kamp mod GAME, der til dagligt samarbejder med OMBOLD om at lægge hus til ugentlige træninger i København. Opgøret endte med en sejr til GAME på 4-2. I puljens anden kamp tabte Hus Forbi, der tilbage i 2003 var primus motor i etableringen af OMBOLD. Modstanderen var sidste års landsholdsdrenge, der vandt 6-2, så det var ingen skam. Det gik dog ikke meget bedre i deres anden kamp mod Falck Danmark, der tilsyneladende havde spillet sig varme. For de gav Hus Forbi en fodbold-lektion på 8-1. Tilbage var så opgøret mod Hjemløselandsholdet, der skulle tage sig gevaldigt sammen for ikke at misse finalen. Det blev en tæt kamp, som dog endte med en sejr på 2-0 til landsholdsdrengene.
Hus Forbi og GAMEs sidste kamp i puljen blev vundet af GAME med 4-2, så begge hold måtte vinke farvel til muligheden for at gå videre til kvartfinalerne.

Hjemløselandsholdet tog kegler
I pulje 3 kunne man finde holdet, der vel egentlig var dagens egentlige midtpunkt: Det nyligt udtagede Hjemløselandshold, der skal repræsentere Danmark ved Homeless World Cup i Oslo til august. De har været i hård træning på deres første træningssamling sidste uge – og det kunne ses på banen! I første kamp viste de roligt men overlegent overskud mod debutanterne fra Dansk Erhverv og vandt 5-2. De to andre hold i puljen var to garvede sponsor-hold – It-firmaet Lasso X og LO Danmark. Lasso viste i sine to første kampe gode ben (rygterne går også om, at de ansætter folk efter deres fodbold-skills for at have bedst mulige chancer til det årlige SponsorCup) og vandt over Dansk Erhverv og LO Danmark. Til gengæld måtte de i den grad se sig slået, da Hjemløselandsholdet viste alt hvad de havde, med en 8-0 sejr! Puljens sidste kamp var intet mindre end et klasseopgør, da LO og Dansk Erhverv gik på banen. Overenskomstforhandlingerne var lagt til side for driblinger og målforsøg – og i sidste ende blev det Dansk Erhverv, der kunne tage hjem med håneretten efter en 3-2 sejr.

SponsorCuppen blev som sidste år vundet af Glasgow-hjemløselandsholdet i en meget velspillet finale, hvor det nye hjemløselandshold dog kæmpede heroisk. De har nu nogle måneder til at få deres spil til at fungere optimalt frem mod VM.
Fra OMBOLD skal der lyde en giga-tak til alle sponsorer, der med deres deltagelse i SponsorCup 2017 gør Danmark til en fodboldnation – med plads til alle – og med garanti for deltagelse ved et VM.

Vi ses forhåbentlig igen til næste år – på Rådhuspladsen – til gadefodbold i sol og særligt selskab.

 

 

 

 


Se alle billederne på Hjemløselandsholdets facebookprofil