Grønnegade viste sig som eksemplariske repræsentanter for OMBOLD og for hele Danmark, da de i weekenden spillede sig til guld ved De Nordiske Mesterskaber i Gadefodbold i Göteborg. Guld, Danmark, GULD!

Når man spørger Toivo, der er træner for FC Grønnegade, om hvordan det føltes at repræsentere Danmark og OMBOLD ved De Nordiske Mesterskaber i Gadefodbold 2016, er svaret klart: ”Det var fedt. Helt vildt”. Når man spørger ham, hvordan det så er at vinde guld for første gang i historien, kommer svaret endnu mere promte: ”Det var virkelig stort. Vi har skrevet historie. Vi kan ikke få armene ned, og vi er rigtig stolte”.

FC Grønnegade tog i fredags afsted med 7 spillere og én træner til Göteborg. Foran dem lå 6 kampe, der alle skulle vindes for at de kunne løfte guld-pokalen over hovedet. ”Vi tog afsted med store forventninger – men jeg må da ærligt sige, at jeg havde været lidt nervøs. Weekenden inden havde vi spillet DM i OMBOLD, og det var rent ud sagt gået ad helvede til sportsligt – så vi havde en del at forbedre, både på og udenfor banen”, fortæller Toivo.

FC Grønnegade havde til DM i OMBOLD spillet sig til en 7. plads. For drengene, der normalt blander sig i toppen, havde dette været lidt af en skuffelse – og ikke lige frem noget, der fik selvtilliden i top inden NM. Men måske var det erfaringen, der satte ind. I hvert fald har 6 ud af de 7 Grønnegade-spillere tidligere været inde over OMBOLDs Hjemløselandshold. ”Jeg gjorde det klart overfor holdet, at vi var nødt til at holde et vist niveau fodboldmæssigt, når vi skulle repræsentere Danmark. Derfor startede jeg også med at sætte mig selv af banen”, griner Toivo. Om det var det, der gjorde det, kan skribenten her ikke gøre sig til dommer over, men i hvert fald var der noget, der virkede!

FODBOLDEN

I første kamp mødte de Danske Grønnegade-drenge Finland, som de overlegent slog 9-2. Herfra gik det strygende – Sverige og Norge blev også besejret i indledende spil, og efter en sikker semifinale med en sejr på 17-5 (!) stod finalen om søndagen mod Finland igen. Efter en peptalk fra træneren (”Det er nu, det gælder drenge!”) og taktiske overvejelser spillerne imellem (”Hold aftalerne” og ”Vi ved, hvor vi skal være på banen”) gik finalen i gang. Finland havde dog taget kraftigt ved lære af første nederlag mod Danmark – og lagde stærkere ud end Grønnegade-drengene. Ved halvlegen stod det 1:1, og drengene var presset. ”Men så viste vi, hvad vi kan – og i 2. halvleg kom vi stensikkert tilbage og tog sejren”, fortæller Toivo.

14469429_607408186105661_3561593883090892580_n

Sejrspokalen blev løftet højt over hovedet, jubelscenerne var ikke til at tage fejl af, og sejren blev (Grønnegade-traditionen tro) fejret med en tur på McD! I Danmark glødede både jyske medier og facebook af lykønskninger og stolte hilsner til de danske Grønnegade-drenge – noget, der kan mærkes på selvværdet på banen, fortæller Toivo: ”Jeg er ret imponeret af, hvordan drengene tog ansvar for holdet. Der er mange fodboldkompetencer på det her hold, og lynhurtigt fandt spillerne en struktur, hvor de selv stod for alt fra opvarmning, taktik, peptalk og holdfølelse. Det var fedt at se!”.

FC Grønnegade er nu tilbage i de hvi’e farver i Aarhus – men turen i det røde spillersæt har sat spor. ”Det har været ret fedt at kunne sætte fokus på OMBOLD og fodbold for udsatte med denne tur. Grønnegade er jo blevet et kendt fodboldhold i de lokale medier – og jeg håber meget, at det kan være med til at motivere andre i samme situation til også at spille fodbold!”, siger Toivo.

Fra OMBOLD skal der lyde en stor tak til FC Grønnegade-drengene. Guld-pokalen er bevis på, at de er dygtige fodboldspillere – men endnu vigtigere er det, at de har vist sig som sublime ambassadører for, hvordan fodbolden kan bruges til at forandre liv ♥


HVORFOR FC GRØNNEGADE?
OMBOLDs Hjemløselandshold udvælges hvert år blandt de ca 1100 spillerede, der deltager i OMBOLDs landsdækkende aktiviteter. De udvælges til at være gode repræsentanter for Danmark og danske udsatte til Homeless World Cup – og de udvælges på baggrund af deres fodboldkompetencer (både sportsligt, taktisk og evne og lyst til at være en del af et hold) og nogle fastsatte kriterier om hjemløshed.
I år har Hjemløselandsholdet deltaget ved Homeless World Cup i Glasgow – og kæmpet sig til en flot 16. plads i A-spillet. En fodboldpræstation ud over det sædvanlige. Desværre er OMBOLDs økonomiske ressourcer begrænsede, og vi havde derfor ikke mulighed for at sende dette landshold afsted til Nordiske Mesterskaber i Sverige.
Heldigvis betød dette, at vi besluttede at give muligheden videre til et andet hold, der kunne repræsentere OMBOLD og resten af Danmark ved NM. Valget er faldet på FC Grønnegade – et stoffrit fodboldhold i Aarhus ledet af Toivo Asak, der i mange år har arbejdet med at bruge fodbolden som et socialpædagogisk værktøj til at hjælpe spillere ud af misbrug og videre i livet. FC Grønnegade er faste deltagere i OMBOLDs stævner og mesterskaber, og stærke eksempler på OMBOLDs værdier og hvordan man arbejder med Fodbold, Fællesskab og Forandring.

LÆS OM GRØNNEGADE TIL NM I MEDIERNE

skaermbillede-2016-09-27-kl-15-53-07 skaermbillede-2016-09-27-kl-15-53-20 skaermbillede-2016-09-27-kl-15-53-30 skaermbillede-2016-09-27-kl-15-53-40