42 af Danmarks bedste fodboldspillere – nuværende og tidligere – har tilsluttet sig et korps af ambassadører med det formål at inspirere og støtte landets hjemløse og socialt udsatte til at bruge OMBOLDs gadefodbold-fællesskab – og til at trodse modgang og sparke mere liv i livet.

Med 270 millioner registrerede spillere på verdensplan er fodbolden verdens mest udbredte og organiserede sportsgren. Lysten til selv at spille eller blive en del af et klubfællesskab er tilgængeligt for de fleste. Men for de hjemløse og andre socialt udsatte, der stadig har lysten til fodbold, er forpligtende tilknytning til klub- og foreningsliv vanskeligt, og det er heller ikke let at finde overskud til selv at organisere aktiviteten.
Den udfordring har organisationen OMBOLD tacklet i mere end 12 år – og får nu anerkendelse fra nogle af landets største fodboldikoner og nuværende talenter, som alle har takket ja til at løfte udsatte-fodbolden. En af dem er Morten Olsen, der både som spiller og træner har prøvet at vinde og tabe stort, og han er ikke i tvivl om, hvad der i sidste ende betyder noget.
”Der findes ikke en sikker opskrift på succes i fodbold. Hverken som træner, hold eller som spiller. Men én ting har du selv indflydelse på, nemlig hvordan du tackler nederlag. Danmarks fodboldlandshold har i modsætning til mange andre lande altid været båret af et stærkt fællesskab. Og det er styrken af dét kollektiv som afgør, hvordan du som, træner, spiller og hold lykkes at komme igen med fornyet selvtillid, selv når du taber, har modgang eller ikke spiller op til dit bedste”, siger Morten Olsen, der håber, at hans engagement i ambassadørkorpset kan få flere end de nuværende godt 1000 aktive udsatte-spillere med ind i kampen.

Vigtigt signal – elite hjælper udsatte

For OMBOLDs spillere er betydningen af et skulderklap, et håndtryk eller et par gode træningsfif fra nogle af landets store fodbold-ikoner af stor personlig værdi. Men ud over den anerkendelse er ambassadørernes engagement også med til at sende et stærkt signal til den etablerede idræt.
”Der en tendens til, at vi i sportens verden fokuserer på eliten. Vi har et TeamDanmark, og mange kommuner har en elitestrategi, men strategier for hjemløse og udsattes idrætsdeltagelse er nærmest ikke-eksisterende. Uden at belaste de kommunale kulturbudgetter eller den etablerede idræt har OMBOLD gennem mange år vist, at de allermest idrætssvage kan motiveres og få store sociale og sundhedsmæssige gevinster gennem fodbold. Forhåbentligt er de mange fodboldstjerners engagement i OMBOLD, hvor top hjælper bund, blot første skridt i et kursskifte, hvor kommuner, Kulturministeriet og den etablerede idræt vil bakke mere målrettet op om idræt for de svageste i samfundet. Med stjernernes engagement er der i hvert fald sendt et stærkt signal til de hjemløse og udsatte om, at de også er en del af noget større”, siger Lykke Friis, selv tidligere fodboldspiller og ligestillingsminister, som for nyligt indtrådt i OMBOLDs bestyrelse.

Arbejdet med at få ambassadørkorpset op at stå er lykkedes i kraft af hendes bestyrelses-kollega, Frits Ahlstrøm, som har en fortid som mediedirektør i UEFA.

Landsdækkende sigte

OMBOLD er i gang med en kraftig forøgelse af sine landsdækkende aktiviteter, der dels omfatter organisering af lokal træning og åbne landsdækkende stævner og mesterskaber. I støbeskeen ligger etableringen af en gadefodbold-liga – AsfaltLigaen, som fra efteråret gradvist skal bygges op til at blive landsdækkende i løbet af de næste 2-3 år.
En donation på 3,05 millioner kroner fra TrygFonden har gjort det muligt at skabe AsfaltLigaen.
De 42 ambassadører vil få mange muligheder for at bidrage til at løfte området og skabe opmærksomhed – både lokalt og nationalt. Dels vil de gæstetræne ved OMBOLDs åbne træningssamlinger, og de vil også blive inviteret til at overvære stævner og mesterskaber i deres lokalområde og overrække pokaler.

Med hensyn til AsfaltLigaen er det planen at involvere de aktive spillere i Superligaen og deres klubber.


 

DEN DANSKE LIGA

Daniel Agger  Brøndby
Danny Olsen  AGF
Jesper Lange  AGF
Jakob Poulsen  FC Midtjylland
Kristian Bak  FC Midtjylland
Erik Sviatchenko FC Midtjylland
Kasper Fisker  Randers FC
Jonas Borring  Randers FC
Jeppe Curth  Viborg FF
Jacob Egeris  Viborg FF
Peter Friis Jensen Viborg FF
Mathias Wichmann Viborg FF
Mads Justesen Hobro IK
Jesper Rask  Hobro IK
Martin Thomsen Hobro IK
Mikkel Beckmann Hobro IK
Nicolaj Agger  Silkeborg IF
Emil Scheel  Silkeborg IF
Emil Lyng  Esbjerg Fb
Steffen Rasmussen  AGF


TIDLIGERE LANDSHOLDSSPILLERE

Frank Arnesen
Per Frimann
Michael Gravgaard
Jesper Grønkjær
Martin Jørgensen
Peter Kjær
Henrik Larsen
Søren Lerby
Jan Mølby 
Lars Olsen 
Flemming Povlsen
Peter Schmeichel
Nicolai Stokholm
John ‘Faxe’ Jensen


 

UDENLANSKE LIGAER

Mads Hvilsom  Eintracht Braunschweig
Lars Jacobsen  EA Guingamp
Christian Eriksen  
Tottenham


TRÆNERE

Morten Olsen
Sepp Piontek
Jess Thorup
Morten Wieghorst
Peter Bonde
 Michael Laudrup