15 spillere blev i starten af 2015 udtaget til at spille for det danske Hjemløselandshold. 8 mænd og 7 kvinder blev udtaget blandt de 1100 spillere fra hele landet, der spiller med ved OMBOLDs stævner og åbne træninger.

HOMELESS WORLD CUP I AMSTERDAM

Forud for VM har spillerne på hjemløselandsholdet været på 4 træningssamlinger – hvor holdspil, kondition, taktik og teknik blev trænet sideløbende med at de lærte hinanden at kende. Udover det sportslige har landsholdsspillerne også spillet opvisningskampe mod politikere og kendte og flere af spillerne har holdt oplæg og afholdt workshops på skoler, deltaget i forskningsprojekter og blevet interviewet til diverse medier. Men højdepunktet på landsholdsforløbet har for spillerne uden tvivl været deltagelsen ved Homeless World Cup i Amsterdam i september.

Deltagelsen blev sikret på et hængene hår fordi en række virksomheder, fagforeninger, medier og boligselskaber i maj deltog ved en fundraisingturnering, og sammen med næsten 500 gavmilde SMS-skrivende danskere sikrede de nødvendige 150.000 kr., der skulle til for at Danmark kunne stille med to hold i Amsterdam.

Her skulle de to danske hjemløselandshold repræsentere Danmark og Danmarks udsatte ved verdensmesterskabet i gadefodbold. Her deltog hjemløselandshold fra 52 forskellige nationer, der sammen i en gigantisk fodboldfest skulle vise verden, hvordan fodbolden har potentialet til at forandre liv. Kvinderne spillede sig meget imponerende i A-spillet og endte med en 8. plads, mens herrerne i B-spillet leverede flot fodbold til en 31-plads. Men kære læser – det sportslige resultat er det mindste af det hele. Alt det, der ligger udenfor streetsoccer-banen er det, der står tilbage her 4 måneder efter hjemkomst:

 AT VÆRE EN DEL AF ET HOLD

Netop holdånden og sammenspillet udenfor banen er afgørende på Hjemløselandsholdet. Hvis man har været vant til kun at skulle tage hånd om sig selv, at lukke sig inde eller bare ikke at have den store sociale kontakt, kan selskab på 15 mennesker døgnet rundt være noget af en udfordring. Men énstemmigt fra spillerne lyder det, at sammenholdet er det, der står som det klareste og mest positive minde ”Jeg er stolt af, at have været med i så fedt et sammenhold. Det har jeg ikke prøvet før”, fortæller Mikkel fra Svendborg, der nu er i gang med forberedelse til HF – og klarer sig godt.

Carina, der har kæmpet med en psykisk udfordringer, men som nu er i gang med et afklaringsforløb, inden hun skal starte på en uddannelse til sommer, forklarer ”Jeg har det svært med relationer, og det var rigtig hårdt at være sammen med så mange mennesker hele tiden. Men jeg er helt vildt stolt af, at jeg kunne klare det – sammenholdet var virkelig godt og jeg er blevet meget bedre til det, det sidste halve år.”

Og det er netop dette, et hjemløselandshold kan – og skal. René fra Aarhus forklarer: ”Alle os spillere har noget med i bagagen. Alle sammen. Men på sådan et hold her kan man få lov at pakke det ud. Og udpakket bagage er altså lettere end det bagage, man hele tiden skal bære med på”. Og netop det, at alle har bagage – hvad enten det handler om boligproblemer, misbrug, psykiske udfordringer, sociale udfordringer eller lidt af det hele – men rummer hinanden og bliver sat i situationer, hvor der er fokus på styrkerne på fodboldbanen, er unik! Mikkel stemmer i ”Jeg har fået en selvrespekt der gør, at jeg tror på mig selv på en helt ny måde” og Kasper forklarer ”Jeg har fået mere selvtillid og nu ved jeg, at jeg dur til noget”.

AT GØRE DET UMULIGE

Når man spørger Martin om, hvad der var det bedste øjeblik, kommer svaret promte og med et grin: ”Det var da vi kom foran 1-0 mod Portugal. Det havde de vist ikke lige regnet med”. Oplevelsen af at overraske positivt og klare det bedre, end man selv eller omgivelserne forventede, fylder meget for spillerne. ”Jeg havde aldrig troet, at jeg kunne stå foran en fyldt tribune. Det er SÅ fedt, at jeg kunne”, fortæller Carina. Kasper er også klar i mælet ”At komme i kvartfinalen var det bedste. Det var en lykkerus!”.

AT HAVE MOD PÅ VERDEN – OG AT KOMME VIDERE

Nu er det 4 måneder siden, de to landshold vendte hjem fra Amsterdam. Og tilbage står spørgsmålet om fremtiden. Fra alle spillerne lyder det, at det er en oplevelse for livet. ”Det vil være et evigt minde for mig”, siger Kåre, der netop nu leder efter en læreplads som VVS’er. Didde siger, at hun er blevet bedre til at klare udfordringer i dagligdagen: ”Når der er noget, der er svært, hvor jeg tidligere ville give op, så tænker jeg nu, at hvis jeg kunne klare VM, så kan jeg også klare det her!”. Michael, der nu arbejder som maler, mener, at landsholdsforløbet er med til at bane vejen for noget nyt og bedre!

Af de 15 spillere på landsholdet er 5 nu i arbejde, 4 er i uddannelse eller praktik og samtlige fortæller uden at blinke om deres drømme for fremtiden. Det kan stadig være svært at være til, og livet kan stadig slå kolbøtter, men der er ingen tvivl om, at landsholdsforløbet, udtagelsen og deltagelsen ved VM har sat positive mærker for livet.

Det positive mærke kan beskrives som det, at spillerne går fra at være udsatte til udvalgte – og det fylder. ”Jeg er virkelig stolt af at være udtaget – og det var en af de fedeste oplevelser i mit liv”, fortæller Rasmus, der var anfører. Martin, der er i praktik som portør og er begyndt at spille lidt i en anden fodboldklub, fortæller at han gerne vil spille i sit hjemløselandsholds-tøj: ”Altså det er jo ikke super at have været hjemløs, men det er fedt, at de kan se, at jeg har været udtaget til hjemløselandsholdet. Så kan de ligesom se, at jeg er rimelig god!”.

 2016 – ET NYT LANDSHOLD

I 2016 bliver et helt nyt Hjemløselandshold udtaget, og en ny gruppe spillere får muligheden for at føle den stolthed, der er forbundet med at spille i rødt og hvidt. Man kan nemlig kun være på Hjemløselandsholdet i ét år, så skal spillerene videre og andre skal have muligheden for at blive udvalgt og få de oplevelser, der følger med. Det betyder et vemodigt farvel til de gamle spillere på Hjemløselandsholdet anno 2015, som i den grad kan være stolte af dem selv.

Holdet bag OMBOLD og alle landsholdsspillere ønsker godt nytår og siger tak for støtten og året, der er gået, til alle sponsorer, støtter, sms-givere og alle jer, der trofast følger os!

Kærlig Hilsen,

OMBOLD.