Mens organiseret idræt for langt de fleste foregår i foreningsregi, så gælder det ikke for landets udsatte og hjemløse, selvom netop foreningslivet kan bane vej for øget livskvalitet og selvværd. OMBOLD arbejder på at lette de udsattes indgang til foreningslivet – og har med projektet ’Foreningsservice’ fået mulighed for at udvikle en foreningsstruktur, der kan favne socialt udsatte – og skabe engagerende og rummelige fællesskaber i foreningsregi.

Asfaltfællesskabet er et eksempel på sådan et fællesskab. Foreningen er startet i foråret 2017 som et projekt under OMBOLDs foreningsservice – og er organiseret som en forening for spillere og drevet af spillere i OMBOLDs AsfaltLiga Hovedstaden. Foreningen har pt. over 30 medlemmer – og har netop afholdt sin anden generalforsamling efter stiftelsen. Foreningen har indtil nu primært været drevet af fem engagerede bestyrelsesmedlemmer – alle nuværende OMBOLD-spillere, der med egne ord har engageret sig i foreningsarbejdet ’for give noget tilbage’:

”Vi kommer jo fra forskellige hold, så vi spiller med og mod hinanden – og der er et ret fint sammenhold. Vi ved, at vi alle sammen har haft nogle udfordringer og måske har været hjemløse – og det er der rummelighed overfor. Det er fedt, at vi kan gøre plads til alle dem, der måske ikke er plads til i andre foreninger”, siger Søren, der pt. er kasserer i foreningen, og som stiller op for Skansegården, når han går på banen. Birger istemmer:

”Der er mange skæbner i OMBOLD – og i Asfaltfællesskabet. Alle er velkomne. Styrken ved den her forening er, at det er vores egen – og at vi som spillere sætter vores eget præg på det”, fortæller Birger. ”Det er rigtigt. Vores slogan er jo også ’All Inclusive”, griner Søren.

Netop det, at ejerskabet for foreningen ligger hos spillerne – at det er dem, der bestemmer – er afgørende, fortæller Astrid Jakobsen, der er foreningskonsulent i OMBOLD:

”Foreningen er for spillerne og drives af dem. OMBOLDs rolle er at sparre og understøtte.  Vi sørger for at hjælpe med, at alt det formelle i foreningsarbejdet overholdes, for det godt kan være et stort arbejde, hvis man ikke er vant til det. Vi hjælper med, at der indkaldes til og koordineres møder, at der oprettes bankkonti og søges penge. Men derudover er det medlemmerne selv – koordineret af bestyrelsen – der træffer beslutningerne og bestemmer, hvilke aktiviteter foreningen skal have”, fortæller hun.

En af de aktiviteter der indtil videre har været afholdt af Asfaltfællesskabet, er ’Asfastelavn’ – hvor en tønde til stor begejstring for alle spillerne i AsfaltLigaen skulle skydes ned. En festlig begivenhed – der fik smil på læberne og fart i fodboldbenene. ”Jeg får energi af det. Det er værdifuldt at lave noget, der kan hjælpe andre”, smiler Birger.

Asfaltfællesskabets fastelavn

Kampe i AsfaltFællesskabet

SVÆR START

Foreningen har været i gang i cirka et år – og det har budt på både op og ned-ture.
”Der er ingen tvivl om, at Folkeoplysningsloven kan virke ufleksibel og omfattende, og at det derfor kan være uoverskueligt og besværligt overhovedet at starte en forening”, fortæller Astrid.  Hun finder det sandsynligt, at de mange regler og formelle krav kan være en barriere for de fleste udsatte, hvilket naturligt fører til en skævvridning i, hvilke målgrupper der engagerer sig i foreningslivet.

”Der var ikke rigtig nogen, der troede på, at hjemløse og udsatte i AsfaltLigaen kunne lave en forening selv”, siger Søren – men fortsætter med et smil ”Så på den måde er det ekstra fedt, når det lykkes og bliver til en succes. Og succeser – dem er vi glade for, for dem har medlemmerne i Asfaltfællesskabet ikke alle haft så mange af tidligere i livet”.

Men her – et år efter første møde – har foreningen fået luft under vingerne:

”Vi har alt det formelle på plads nu, og vi har forpligtet os over for hinanden – så næste skridt er, at vi bare skal have rigtig meget gang i alle de aktiviteter, vi har planlagt”, siger Søren – og fortsætter med at fortælle om, hvordan der både er planlagt Champions League-aftener, grill-fester og fælles ture til BK-Frem kampe. Målet er klart: De ønsker at være en forening med mange medlemmer og mange aktiviteter, og samtidig holde fast i rummeligheden. Og allerede til generalforsamlingen i februar 2018 er de et godt stykke ad vejen: Med 30 medlemmer, seks nye bestyrelsesmedlemmer og en aftale med OMBOLD om, at foreningen skal spille en fremtrædende rolle  i organisering og afvikling af kampe i OMBOLDs AsfaltLiga, kan man vist godt kalde det en succes.

… Hvis du vil være med i fællesskabet, så husker de alle på, at man altid kan melde sig ind – og at det er gratis i hele 2018. 🙂

Asfalt
Asfaltfællesskabet
IMG_0050
IMG_3324

VIL I STARTE EN FORENING?

”Det er tanken i OMBOLDs foreningsservice, at alle skal have mulighed for at organisere sig i et demokratisk fællesskab – og hvis der sidder nogen OMBOLD-spillere, med et ønske om at starte deres helt egen forening, så står vi til rådighed”, fortæller Astrid – og fortsætter: ”Det er en god måde at skabe de optimale rammer for et engagerende fællesskab”.

Jesper, der er næstformand i Asfaltfællesskabet siger: ”Mit bedste råd er, at man bare skal blive ved, når det er svært. Vi vidste ikke rigtig, hvad vi gabte over – så vi blev nok lidt overrasket over, hvor meget arbejde, der skulle til. Så rådet er, at man skal blive ved, selvom det er op ad bakke indtil det rigtigt er kommet i gang. Så bliver det fedt”, siger Jesper

Hvis det er noget for jer, er I altid velkomne til at kontakte Astrid på astrid@ombold.dk.