Årets Åbne Sjællandsmesterskab blev en sand opvisning i, hvad OMBOLDs gadefodbold-koncept er i stand til at mobilisere af ressourcer i mennesker, der ofte ikke betragtes som særlig ressourcestærke.

Under parolen: Intet er umuligt, hvis man brænder for det, blev en noget dramatisk og neglebidende stævnestart til en storslået forestilling, som uden tvivl vil blive husket af de knapt 200 deltagere. Man kunne godt have undt en arbejdsmarkedschef eller Jobcenterleder at have været med på lægterne, sådan bare til inspiration.

Det startede med en vejrudsigt, som i både YR- og DMI-prognoser mest lagde op til, at der skulle spilles badebold. Måske de skulle indføje et permanent forbehold, når OMBOLD-folket melder deres ankomst. Det blev bragende sol. Så var der også lige nogle biler, som af uransaglige årsager ikke var blevet flyttet. De var strøet ud over P-pladsen i Bredstræde, så det reelt var umuligt få placeret de to baner. Arealet var reserveret, men hverken P-vagt eller ordensmagt mente, at det kunne godtgøres, at kommunens skiltning om det midlertidige parkeringsforbud var overholdt. Derfor ville Falck heller ikke bugsere bilerne bort. Hvad gør man så? Ja, med 150 ”flyttefolk” i korte bokser og kondisko – og lidt hjælp fra en lokal automekaniker, skubber man elegant og nænsomt bilerne t til side. For når man nu er stået op klokken l… og kørt fra Esbjerg eller Svendborg, så skal der spilles bold! Og det blev der – for fuldt skrald.

Kært gensyn

Med Næstved Kommune som medarrangør var Center for Socialt Udsatte flot repræsenteret – både på banen og udenfor.  Godt 25 frivillige var hele dagen i sving og sørgede for, at spillerne fik mulighed for at koncentrere sig om fodbolden uden at gå sukkerkolde for vand, kaffe, frugt og sandwich. DSC_0366Godt 80 kampe skulle til, før vinderen kunne kåres. På banen blev det et sammensathold af asylansøgere, der oprindeligt havde mødt hinanden i Sigerslev, men som nu er spredt rundt i landet. Deres tidligere træner, Torben Sloth, havde arrangeret det herlige og kærlige gensyn. Og spillerne kvitterede ved at levere en formidabel holdindsats og vandt finalen over Misbrugsportalen.

Ny begyndelse

I pauserne mellem kampene sad spillerne i små klynger og nød solen, lagde taktik og ladede op til næste kamp. En enkelt sad med sit hold, som var sammensat af Ungeprojektets misbrugsbehandling og Rådgivningscentret for voksne. Han var nok midt i fyrrene og havde børn i skolealderen. Det var hans først OMBOLD-stævne, og han havde en særlig aura omkring sig. Han fortalte, at han for en måned siden var stoppet med sit hashmisbrug, og at det havde taget ham mange år at erkende, at det var et misbrug. Nu sad han der og strålede om kap med solen. Jeg tror, han vandt med flere længder. – Mine børn fortjener en far, der er voksen og kan tage ansvar. Og det hjælper mig usigeligt i min motivation. Og så har jeg fået overskud til at være med her i dag – det er en fed oplevelse – uden at være skæv. Og uden at have lyst til det, smiler han. Og at dømme efter dét smil, bliver det ikke hans sidste OMBOLD-stævne. Inden han løber på banen når han at tilføje: Selvfølgelig handler det om at ville det selv, men jeg har aldrig turdet bede om hjælp. Men det har jeg gjort, og har aldrig oplevet så meget opbakning og hjælp i øjenhøjde, som på Rådgivningscentret i Næstved. Tillykke til ham, og alle I andre, der var med til at gøre SM i Næstved til et dejlig minde! Nyd hinanden – og billederne. Hvis I vil fordrive ventetiden til DM, så følg med på telefon, PC eller tablet, når OMBOLDs Hjemløselandshold spiller VM i Glasgow fra 9. juli. Kampene streames – og spillerne vil elske at få facebook-likes og kommentarer.

Go’ sommer