I Allerød har en fodboldklub besluttet at gå forrest i arbejdet med at sætte fodbolden i fokus ved at byde spillere fra det nærliggende asylcenter Sandholmlejren velkommen i deres klub. For OMBOLD er det en sejr for fodbolden som et redskab til brobygning og inklusion.

I Sandholmlejren kan dagene være lange for de asylansøgere, der bor der. Et af de eneste afbræk fra hverdagen er fodboldtræningen for holdet, der kalder sig FC Sandholm. Hver uge kommer Steeff, der er socialrådgiverstuderende, frivillig og står for træningen – og han sørger også for, at spillerne fra FC Sandholm kan komme afsted til OMBOLDs stævner og Asfaltliga-kampe, hvor holdet spiller mod og med de andre OMBOLD-hold i hovedstadsområdet.

”OMBOLD-kampene giver FC Sandholm et sammenhold, der er ret fedt. Ved sidste stævne var vi lige ved at komme i finalen – og det har givet spillerne mod på, at vi bare skal træne endnu mere, så vi kan tage guldet næste gang”, fortæller Steeff grinende.

Den stigende fodboldlyst hos FC Sandholm-spillerne er rygtedes i lokalområdet – og det har fået den lokale fodboldklub Blovstrød IF op ad stolen. Fodboldklubben har besluttet at give op til fire spillere fra FC Sandholm mulighed for at være med på Blovstrøds seniorhold – både til træninger og kampe. Formand for Blovstrød IF, Morten Buchwald, fortæller:
”Generelt har vi en ide om, at alle mennesker kan have glæde af at være en del af den fællesskabsfølelse, der er på et fodboldhold. Og det synes vi selvfølgelig også, at asylansøgerne i Sandholmlejren skal have mulighed for – og særligt når de har en dagligdag, hvor der ellers ikke er så mange positive ting at tage sig til. Så da Rikke fra OMBOLD henvendte sig og spurgte, om vi ville være interesserede i at byde nogle spillere velkomne, var det ikke en svær beslutning at sige ja”.

FC Sandholms frivillige træner, Steeff, er også begejstret for samarbejdet: ”Jeg synes det er enormt fedt, at Sandholm-spillerne får mulighed for at opleve den foreningskultur, vi bryster os så meget af og er så stolte af i Danmark. Jeg tror det er en rigtig god indgang til at opleve dansk kultur – og jeg kan mærke, at spillerne virkelig er stolte af at kunne være med i en ’rigtig’ klub”, fortæller han.

Indtil videre er én FC Sandholm-spiller startet i Blovstrød IF – og samarbejdet virker lovende.
Hos OMBOLD er begejstringen derfor også stor: ”I OMBOLD arbejder vi for at skabe fodboldtilbud for alle målgrupper – uanset udfordringer og baggrund, og vi er glade for, at Sandholm deltager i vores stævner og ligaer. Men vi skal ikke fastholde spillere i vores specialtilbud, når vi kan lykkes med samarbejde og brobygning til den etablerede foreningsidræt”, siger Rikke Sparving, der er idrætskonsulent i OMBOLD.

Asylansøgerne er typisk kun i Sandholmlejren mens de venter på, at deres sag bliver behandlet. Det betyder, at ’transfervinduet’ for FC Sandholm er ret stort – og udskiftninger på holdet er hyppige. Men det slår ikke træneren ud: ”Hvis spillerne har prøvet at spille i en dansk klub i Blovstrød, tror jeg at de har lettere ved at komme ind i en anden dansk klub, hvis de får asyl og sendes et andet sted hen i Danmark”, siger Steeff.
Til spørgsmålet om, hvorvidt samarbejdet kan kaldes en integrationsindsats, svarer Steeff: ”Jo det kan det vel nok. Men i bund og grund handler det jo bare om, at vi alle sammen har glæde af at spille fodbold, være med på et hold og få nye kammerater. Uanset om man midlertidigt bor på Sandholm eller skal tackle de udfordringer der følger med, hvis man får opholdstilladelse og selv skal etablere sig og skabe relationer i sit nye land.”