Årets Hjemløsedag, der samtidig er FN’s internationale Fattigdomsdag, blev 17. oktober noget anderledes markeret på Rådhuspladsen i København. I år var OMBOLD nemlig repræsenteret.

Ikke med en folkeoplysende stand med pjecer om hjemløshed, fattigdom, ulighed, kontanthjælpsloft, 225-timersregel eller integrationsydelse. Ikke engang en kop kaffe. Nej, OMBOLD valgte at servere gadefodbold i et hidtil uset turneringsformat: Alle mod alle, uden forudgående tilmelding, uden dommere – og uden regler, bortset fra det måske væsentligste: at vi skal passe på hinanden.

 

fodbold-med-alle
Og netop dét gjorde det muligt, at børn og forældre, Hus Forbi-sælgere, småberusede ”festival”-gæster, turister, fjantede tøser og seje unge boldjonglører, sågar en præst og en partileder i enhedslistesko sneg sig på banen. Så det gamle ordsprog om, at lige børn eller voksne leger bedst, blev i hvert fald fuldstændigt manet til jorden og gjort til skamme af de flere hundrede, der i løbet af dagen fik spillet bold og kom på fornavn med hidtil ukendte (hold)kammerater.

 

skipper praest

 

 

 

 

 

 

 

 

Med kampe af bare fem minutters varighed blev det til at utal af møder mellem høj og lav, tyk og tynd og ung og gammel. Kampe med spektakulære scoringer, driblinger, jubelscener og til tider også dramatiske møder med asfalten, uden at det affødte andet end hjælpende hænder og klapsalver, for at heppe de nødstedte op og stå så de kunne spille videre. Og netop det handler Hjemløsedagen også om at skabe forståelse for – nemlig at alle skal have muligheden for, ved egen og andres hjælp, at komme ind i kampen igen.

Vi gentager successen til næste år!

I mellemtiden vil OMBOLD fortsat arbejde på at bekæmpe uligheden i sundhed, der hvert år frarøver de mest udsatte 22 leveår – i forhold til de mest velstillede. Udsatte mennesker vil gerne være med i fællesskabet – og idrætslivet. Men det må være på deres egne præmisser og tilpasset deres livssituation.