Forslag til træningsøvelser

Herunder kan I læse en række forslag til træningsøvelser, der kan være gode til gadefodboldtræninger, hvor der er store niveauforskelle.

Hvis I har spørgsmål eller vil have en snak om OMBOLD-træninger, kan I kontakte OMBOLDs idrætskonsulent Rikke på rikke@ombold.dk.

TRÆNINGSØVELSE MED FOKUS PÅ INDERSIDE, TÆMNING OG 1. BERØRING

a11. Niveau: Alle kan være med

Øvelsen udføres 2 og 2. Spillerne står overfor hinanden (afstanden kan varieres – jo længere, jo sværere). Spiller 1 afleverer (inderside) bolden til spiller 2. Spiller 2 tæmmer bolden, og afleverer tilbage med inderside.

 

 

 

 

a2

 

2. Niveau: Der sættes løb på
Minimum 3 spillere – gerne flere – i to rækker overfor hinanden. Udføres som 1. Niveau (tæm bolden og aflever med indersiden) mens spilleren løber over bag den anden række, efter han har afleveret.

 

 

 

 

 

 

 

a3

 

3. Niveau: Retningsbestemt tæmning

4 spillere fordeler sig ved 3 kegler. Hvis der er flere spillere, øges antallet af kegler således at der er én kegle mindre end antallet af spillere. Udføres som 2. Niveau (tæm bolden, aflever med indersiden og løb i samme retning som bolden spilles). Denne øvelse stiller krav til spillerne om, at de kan retningsbestemme en tæmning, da bolden afleveres videre til en anden kegle, end den modtages fra.  Øvelsen kan yderligere gøres sværere ved at skifte retning, stille krav om aflevering med et bestemt ben.

 

 

 

a4

4. Niveau: Konkurrenceelement

Spillerne deles i grupper med 2 på hver. Opstilles som i niveau 1 – men med to kegler, som bolden skal skydes igennem. På 1 minut skal de to samarbejde om at aflevere flest gange mellem de to kegler – dvs. at de skal aflevere bolden præcist under tidspres – stadig ved at tæmme bolden og aflevere med inderside. Konkurrencen kan laves af flere omgange, hvor der skiftes makker ved hver omgang. Hver spiller får det antal point, som ‘parret’ får i hver runde. Således får de stærke spillere både stærke og svage partnere – som de skal forsøge at gøre bedre, så de selv kan få størst muligt antal point i den samlede konkurrence.

TRÆNINGSØVELSE MED SKUDTRÆNING

b1
1. Niveau: Alle kan være med
Tomt mål – bolden ligger død og skydes mod mål. Afstanden kan varieres – jo længere fra mål jo sværere. Hvis der er en målmand, kan denne bruges til at gøre øvelsen sværere.

 

 

 

 

b2
2. Niveau: Bolden trækkes fremad.
Bolden ligger død på midterlinjen, trækkes fremad, og der skydes på mål mellem to kegler.
Igen: Med eller uden målmand afhængig af niveau og om der er en målmand i spillergruppen.

 

 

 

 

b3
3. Niveau: Timing
Bolden lægges af af træneren eller en medspiller, så spilleren løber frem og skyder på mål mellem to kegler, mens bolden er i fart. Igen kan øvelsen laves både med og uden målmand.

 

 

 

 

 

 

 

 

b4
4. Niveau: Timing + Retningsbestemt tæmning
Som i niveau 3 bare udenom keglerne. Således skal spilleren retningsbestemme tæmningen inden der skydes på mål. Igen kan øvelsen laves både med og uden målmand.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

b5
5. Niveau: Konkurrenceelement
Hver spiller får 10 skud mod mål. Hvis der er flere spillere handler øvelsen om at få flest mål. Hvis der er få spillere, kan konkurrencen laves mod træneren: Hvis spillerne laver flere mål end de brænder, skal træneren tage en straf. Ellers omvendt. Straf kan være 10 armbøjninger, mavebøjninger, squats etc (antal afhængigt af niveau). Hvis der ikke er en målmand, kan man stille to kegler i målet, som bolden skal sparkes UDENOM for at der er mål.

TRÆNINGSØVELSE MED FOKUS PÅ SPIL

Vær opmærksom på, at det kan være sværere at favne store niveauforskellige i spil-øvelser end det er i de to andre type øvelser. Samtlige øvelser har et konkurrenceelement i og med, at der er 2 hold. Generelt kan der justeres på banens størrelse og forskellige regler for at ændre niveau. 

c1

1. Niveau – Almindeligt spil
Afhængigt af banen størrelse og antallet af spillere kan størrelsen af holdene varieres. 4 mod 4 er det almindelige OMBOLD-spil – men man kan sagtens spille 2 mod 2 – eventuelt med bagerste mand som målmand.

 

 

 

 

 

 

c2

2. Niveau – Regler der kræver sammenspil
Der kan indføres flere mål i hver side (evt bare med kegler). Det betyder, at få gode spillere ikke kan afgøre spillet – man er nødt til at kunne placere sig og spille sammen som et hold, hvis man skal dække flere mål.

 

 

 

 

 

 

c3
3. Niveau – Regler der kræver placeringsevne
Man kan kun score, hvis alle spillere fra holdet har rørt bolden UDEN at modstanderene har rørt den. Dette sætter krav om placeringsevne – noget, som det ikke altid er de dygtigste fodboldspillere, der viser.

 

 

 

 

 

c4

 

4. Niveau – Regler der kræver mere løb fra hele holdet
Man kan kun score, hvis alle mand er over midten. Således tvinger man alle spillere til at bevæge sig – én god spiller kan ikke bare køre selv og score.

 

 

 

 

 

 

c5
5. Niveau – Halvanden berøring
Når bolden spilles rundt mellem spillerne på et hold er det reglen, at hver anden spiller skal røre bolden 1 gang og hver anden spiller skal have to berøringer, inden den spilles videre. Dette kræver et vist niveau samt et overblik fra spillerne – ligesom det sætter krav om kommunikation mellem spillerne på et hold.

Hvis I vil starte en OMBOLD-træning har vi samlet en række gode råd her.