Fodboldliga for socialt udsatte aarhusianere fortsætter

Hver torsdag mødes socialt udsatte og hjemløse aarhusianere til fællesskab og fodbold i Asfaltligaen. Og med en ny finansieringsaftale mellem Aarhus Kommune og OMBOLD, som står bag ligaen, kan mere end 100 lokale spillere og frivillige se frem til at fortsætte spillet de næste to år.


27. oktober 2021


Fredag mødes OMBOLD-spillere, politikere og det lokale erhvervsliv for at indvie en ny hjemmebane og fejre, at Asfaltligaen i Aarhus kan spille videre de næste to år.

Asfaltligaen er en pendant til Superligaen, hvor hjemløse og udsatte borgere kan dyrke fællesskabet omkring fodbolden og arbejde med gode livstilsvaner i en udfordret hverdag. Finansieringen af ligaen stod til at udløbe, men med en ny aftale mellem Aarhus Kommune og den idrætssociale NGO OMBOLD Gadefodbold bliver AsfaltLigaen forankret i Aarhus Kommune frem til udgangen af 2023.

”Vi er meget begejstrede for, at AsfaltLigaen i Aarhus fortsætter. Vi har mere end 100 lokale spillere og frivillige tilknyttet, som nu også til næste år kan glædes over AsfaltLigaens inkluderende fodboldfællesskab; og bruge det som grobund for positiv udvikling i forhold til fysisk og mental sundhed, nye venskaber og øget livskvalitet,” siger Martin S. Pedersen, direktør i OMBOLD, som under mottoet ’Fodbold, Fællesskab og Forandring’ har engageret og aktiveret mere end 15.000 socialt udsatte voksne og mennesker ramt af hjemløshed siden 2003.

Også Kristian Würtz, rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune, er glad for, at AsfaltLigaen kan spille videre:

”Mange af os kender det særlige fællesskab, der kan opstå omkring en bold. Men det er ikke alle, der har mod på at melde sig ind i den lokale idrætsforening. Gennem Asfaltligaen bliver hjemløse og socialt udsatte aarhusianere en del af et aktivt og socialt fællesskab, som ikke bare løfter spillernes fysiske sundhed, men også giver dem en større tro på sig selv og en hverdagsbegivenhed at se frem til.”

Både selvorganiserede hold og hold fra bosteder, herberger og samværstilbud for socialt udsatte deltager i AsfaltLiga Aarhus. Holdene repræsenterer også Aarhus i OMBOLDs regionale og nationale mesterskaber og stævner for socialt udsatte mennesker.

Indvielse af ny OMBOLD-bane
Intet fodboldhold uden en rigtig hjemmebane. Og det kan spillerne fra AsfaltLigaen også se frem til:

”Jeg er rigtig glad for det stærke samarbejde mellem OMBOLD, det lokale erhvervsliv og Aarhus Kommune, som har gjort det muligt at etablere en ny hjemmebane. Den nye OMBOLD-bane ligger på Godsbanen midt i byen og kommer til at være et samlingspunkt for alle med boldinteresse. Sidst jeg spillede med OMBOLD var der kamp til stregen, så jeg tror på en spændende turnering på fredag,” siger Kristian Würtz, social- og beskæftigelsesrådmand i Aarhus Kommune.

For at markere videreførelsen af Asfaltligaen og indvie en ny hjemmebane afholder OMBOLD fredag d. 29. oktober en miniturnering på Godsbanen i Aarhus. Her deltager både et lokalt politikerhold samt OMBOLDs samarbejdspartnere STARK, Buus Anlægsgartner og Hummel, som skal dyste mod et aarhusiansk AsfaltLiga-hold.

Den nye hjemmebane bliver tidligere samme dag etableret pro bono af medarbejdere fra Buus Anlægsgartner og de lokale Asfaltliga-spillere. Materialerne til banen er doneret af STARK og Buus Anlægsgartner.

Fakta om OMBOLD og AsfaltLigaen i Aarhus:
OMBOLD er et fodboldfællesskab for hjemløse og socialt udsatte. OMBOLD står bag Asfaltligaen, som findes i flere byer – blandt andet i Aarhus, hvor Asfaltligaen drives i et samarbejde med Aarhus Kommune.

Asfaltligaen i Aarhus blev etableret i 2017 og har gennem de seneste år været finansieret via en projektbevilling fra Socialstyrelsen, som står til at udløbe med udgangen af næste måned.

Aarhus Kommune og OMBOLD har nu indgået aftalte om at forankre Asfaltligaen i Sociale Forhold og Beskæftigelse, Aarhus Kommune i 2022-2023. Herefter forventes ligaen at være selvkørende.

Aarhus Kommune har afsat 450.000 kroner fordelt over to år til at drive ligaen. Midlerne går til en halvtidsstilling i Center for Mestring i Aarhus Kommune, som står for at afvikle ligaen og rekruttere spillere fra herberger og bosteder.

AsfaltLigaen samarbejder med Jobcenter Aarhus og har derigennem fået flere spillere og frivillige i praktik og arbejdsprøvningsforløb.

For yderligere information, kontakt:
Martin S. Pedersen, direktør i OMBOLD Gadefodbold, tlf.: 61 28 11 49, martin@ombold.dk
Kristian Würtz, social- og beskæftigelsesrådmand i Aarhus Kommune, tlf.: 40 43 12 13

OM OMBOLD

OMBOLD er et fodboldfællesskab
for udsatte voksne og mennesker ramt af hjemløshed med plads
til alle uanset køn, alder og fodboldevner.