Fra herberg til AsfaltLiga

På Herberget Hillerødgade i København er beboerne blevet bidt af fodbolden i en sådan grad, at de nu selv har designet klubtrøjer og fundet på et klubnavn, så deres hold kan deltage i OMBOLDs AsfaltLiga.

 

17. december 2020


Der er intet som fodbold, der kan forene folk på tværs af køn, alder og social status.

Det kan de ansatte på Kirkens Korshærs herberg i Hillerødgade skrive under på. Siden OMBOLD tilbage i september fik mulighed for at afholde en ugentlig træning hver fredag i herbergets baggård, er der gået fodboldfeber i den på Hillerødgade. Men vigtigst af alt, så er beboerne begyndt at komme hinanden ved på en helt anden måde end tidligere, fortæller Birgitte Jungløw Thessen, der arbejder som pædagog på Herberget.

“Vi har helt klart set en udvikling hos beboerne siden træningerne startede. Dem, der deltager i træningerne, kommer hinanden meget mere ved end tidligere. Det kan helt sikkert tilskrives fodbolden. Og det er også skønt for personalet at kunne tilbyde dem lidt aktivitet i form af fodbold,” lyder det fra Birgitte Jungløw Thessen.

Det er ikke alle beboere, der deltager i selve træningen. Men alligevel oplever Birgitte en bred opbakning til projektet.

“Træningen gør helt åbenlyst noget for sammenholdet her. Uanset om man er med til træningen ude i gården, sidder på bænken ved siden af og agerer dommer, eller hænger ud ad vinduerne som tilskuer, så er vi en del af det sammen. Og alle kan være med. Det er fantastisk,” siger Birgitte.

Den røde tråd på trøjen
Engagementet fra beboerne på herberget i Hillerødgade er ikke til at tage fejl af. Den ugentlige træning med OMBOLD var nemlig ikke nok til at dække fodbold-behovet. Derfor gik beboerne sammen for at designe en trøje og bestemme et holdnavn, så de kunne stille op i AsfaltLigaen, som er OMBOLDs turnering for hjemløse og socialt udsatte, der har hold i Aarhus, Næstved, København og Odense.

Læs mere om OMBOLDs AsfaltLiga

En af dem, der gik forrest i kampen, var Ole. Han stod sammen med to andre bag en afstemning om trøjens design og holdnavn. Men både farve på tøjet og navnet på holdet kom meget naturligt, siger Ole.

“Vi ligger jo på Hillerødgade. Og vi hedder Hillerødgade. Så Hillerødgade United var oplagt som navn. Og det var farven jo også – altså både HilleRØD og United. Så farven skulle jo være rød.”

Han er enig i, at fodbolden skaber en anden form for sammenhold, end de har været vant til på herberget.

“Nu hilser vi jo på hinanden og husker hinanden på, at der altså er fodboldtræning på fredag, når vi mødes. Også selvom det er nogle, man ellers ikke ville have hilst på eller snakket med. Der er fodbolden med til at bygge relationer op,” lyder det fra Ole, som også påpeger, at en omgang fodbold er med til at gøre afstanden mellem beboere og personalet mindre.

“Det er nemmere at være fortrolig med nogle efter en omgang bold. Personalet spiller ofte med, og så er barrieren ligesom brudt ned under kampen, så man kan vende løst og fast efterfølgende,” siger han.

En af dem, som har været med fra dag ét, og derfor med egne øjne har oplevet den udvikling træningerne på Hillerødgade har medført, er idrætskonsulent og OMBOLD-træner, Rikke Sparvin. Hun er imponeret af den gejst, som beboerne har vist i løbet af de måneder, træningen har stået på.

“Det er fantastisk at have været en del af fodboldtræningen på Hillerødgade, siden den startede op i september. Spillerne har troligt deltaget i den ugentlige træning uanset vejret. Og de har i fællesskab skabt et hold, som har fået mod på at deltage i Asfaltligaen, som de er blevet en fast del af. Jeg oplever at spillerne er enormt omsorgsfulde og støttende over for hinanden, og i den grad har skabt et team, hvor der er plads til alle. Det er jo virkelig imponerende,” siger Rikke Sparving.

For yderlige info:
Martin S. Pedersen, direktør i OMBOLD, Tlf. 61 28 11 49, martin@ombold.dk

OM OMBOLD

OMBOLD er et fodboldfællesskab
for udsatte voksne og mennesker ramt af hjemløshed med plads
til alle uanset køn, alder og fodboldevner.