Med nyt koncept vil OMBOLD få flere udsatte
og hjemløse kvinder til at spille fodbold

Kvinder er statistisk set underrepræsenteret i OMBOLDs lokale fodboldtræninger og stævner. Men i et forsøg på at inkludere endnu flere kvinder i OMBOLD-fællesskabet har OMBOLD udviklet og testet et helt nyt koncept i form af en tre dage lang KvindeCamp med teknisk, fysisk og taktisk fodboldtræning, kampe og socialt samvær kun for kvinder. Den første OMBOLD KvindeCamp blev afholdt tidligere på måneden og var en stor succes.

 

25. november 2020

 

I starten af november gennemførte OMBOLD historiens første KvindeCamp i Hafnia-Hallen i Valby med fodbold og fællesskab i centrum.

Campen markerer et vigtigt skridt i arbejdet på at få inkluderet flere socialt udsatte og marginaliserede kvinder i OMBOLDs aktiviteter.

Historisk set er cirka 10 procent af de deltagende ved alle OMBOLDs træninger, stævner og mesterskaber kvinder. Det tal vil OMBOLD gerne have op. Men det er lettere sagt end gjort. For kvinder er generelt underrepræsenteret i de udsattemiljøer, hvor OMBOLD færdes. Derfor er de sværere at få inkluderet via de traditionelle rekrutteringskanaler end mænd.

”Kun omkring 10 procent af OMBOLDS deltagere er kvinder. Det er ikke godt nok. Vi vil meget gerne have antallet af kvinder op. På væresteder og herberger er andelen af kvinder cirka på 20 procent. Så kvinderne er generelt underrepræsenterede i de miljøer, vi bevæger os i. Det giver nogle ekstra udfordringer. Men OMBOLD er sat i verden for både mænd og kvinder, så vi arbejder målrettet på at inkludere flere kvinder i OMBOLDs aktiviteter, og det er i det lys, at vi har udviklet KvindeCamp,” siger direktør i OMBOLD, Martin S. Pedersen, som slår fast, at OMBOLD har en positiv effekt for socialt udsatte kvinder.

”Vores spillerevalueringer viser tydeligt og klart, at OMBOLD har en positiv effekt for den enkelte. Det giver først og fremmest et socialt fællesskab og et trygt sted at føle sig hjemme, som igen danner grobund for positiv udvikling i forhold til fysisk og mental sundhed, netværk og oplevet livskvalitet. Og nye venskaber. Også blandt kvinder. Netop derfor har vi også et ansvar for at gøre en særlig indsats for at få kvinderne på banen, så de får de samme muligheder for at blive en del af et forandringsskabende og meningsfyldt fodboldfællesskab som mændene,” tilføjer Martin S. Pedersen.

Et socialt fællesskab for kvinder
Rikke Sparving, som er landstræner for hjemløselandsholdet og initiativtager til KvindeCampen, påpeger ligeledes vanskeligheden i at tiltrække kvinderne til OMBOLDs lokale, regionale og nationale aktiviteter. Der er en del benarbejde, der skal gøres før kvinderne møder op. Til gengæld får mange af kvinderne ofte blod på tanden, når de først kommer i gang, fortæller hun.

”Når først kvinderne dukker op til en træning, så er der faktisk rigtig mange, der også kommer til de efterfølgende træninger. De er rigtig gode til at blive hængende. Derfor er det helt afgørende, at vi får flere kvinder med til en start,” siger Rikke Sparving, som kun har modtaget positiv respons fra de deltagende kvinder på campen i Valby.

”Nogle havde kun meldt sig til en eller to dage, men endte med at være der alle tre dage. De prioriterede campen frem for andre aftaler. Og mindst lige så vigtigt – de fik et ordentligt skud selvtillid. De følte sig set og det skabte et trygt forum for dem. Så det var en meget positiv oplevelse,” påpeger Rikke Sparving.

”Campen har givet mig lyst til at spille fodbold igen”
En af de kvinder, der var en del af den netop overståede KvindeCamp i Hafnia-Hallen, er Emma. Tre dages træning i trygge rammer har givet hende lysten til at spille fodbold igen.

”Jeg tilmeldte mig KvindeCamp fordi det lød fedt. Jeg elsker at spille fodbold, og så var det et kæmpe plus, at det kun var for piger. Det hele føltes trygt og roligt. Campen har givet mig lyst til at spille fodbold igen. Jeg havde egentlig mistet glæden ved det, men den er kommet tilbage. Derudover var der en god blanding af øvelser og kampe, hvilket gjorde det super sjovt og lærerigt at deltage. Samtidig var fællesskabet i top, hvilket kun gjorde oplevelsen endnu bedre,” fortæller Emma, som fremover vil spille med i OMBOLDs ugentlige træninger både for mænd og kvinder i GAME i København.

”Jeg tænker bestemt at komme til GAME-træningerne fremover. Nu kender jeg også nogle af spillerne og OMBOLDs trænere. Så det er super fedt,” slutter Emma.

OMBOLD håber på flere KvindeCamps i 2021
Den næste OMBOLD KvindeCamp er endnu ikke programsat, men med de gode erfaringer fra KvindeCampen i Valby in mente arbejder OMBOLD på at skaffe midler til at afholde flere lignende camps i 2021.

For yderlige info:
Martin S. Pedersen, direktør i OMBOLD, Tlf. 61 28 11 49, martin@ombold.dk

OM OMBOLD

OMBOLD er et fodboldfællesskab
for udsatte voksne og mennesker ramt af hjemløshed med plads
til alle uanset køn, alder og fodboldevner.