Som 16-årig mistede Michele grebet om livet: - Hjemløselandsholdet blev mit trygge frirum

At være en del af det danske Hjemløselandshold, handler om meget mere end spillet på banen. Når spillerne bliver udtaget til Hjemløselandsholdet, takker de også ja til at blive en del af et 1-årigt udviklingsforløb, der styrker deres fodboldmæssige kompetencer, men samtidig også styrker deres sociale og mentale kompetencer. For Michele, der er tidligere spiller på hjemløselandsholdet, blev Hjemløselandsholdet et frirum fra et kaotisk liv.  

25. januar 2023

Da Michele i 2015 fik tilbuddet om at blive en del af det danske Hjemløselandshold for kvinder, var hendes liv præget af kaos, misbrug og hjemløshed. Men selvom Micheles liv var i en kaotisk fase, så skulle hun ikke bruge lang tid på at overveje sit svar.

Da Rikke (Sparving, landstræner for hjemløselandsholdet, red.) spurgte, om jeg ville være med på hjemløselandsholdet, blev jeg vildt stolt. Det var jo en anerkendelse. Endelig var der noget, jeg kunne finde ud af. Men det var også svært, for der var meget kaos i mit liv, men landsholdsteamet var virkelig gode til at gøre situationen tryg,” fortæller Michele.

Og tryghed er centralt for, hvordan der bliver arbejdet på Hjemløselandsholdet. Fodbolden er i centrum, men der arbejdes samtidig benhårdt på at skabe et miljø, hvor spillerne kan udvikle deres sociale kompetencer, troen på egne evner og skabe et håb om en bedre tilværelse.

Når vi udtager spillere til Hjemløselandsholdet kigger vi på fodboldkompetencer, motivation til forandring, lysten til at arbejde med gamle vaner og evnen og viljen til at indgå i et trygt fællesskab. Når vi har etableret det trygge fællesskab, arbejder vi meget med hver enkelt spiller, så de får bedre forudsætninger for at ændre deres liv i en positiv retning,” siger Rikke Sparving, landstræner for Hjemløselandsholdet. 

Fodbolden som positivt holdepunkt i barndommen

I barndommen var legen med bolden i den lokale fodboldklub et fast og positivt holdepunkt for Michele. Men som 16 år kommer hun ud for en voldsom ulykke, da hun bliver påkørt af en bil. Det resulterede i et kompliceret brud på hendes ene fod, og det bliver startskuddet til en kaotisk og stressfyldt tilværelse, hvor stofmisbruget løbende tager til.

I en lang periode skænker Michele ikke fodbolden mange tanker. Misbruget og den medfølgende stress fylder alt. Men et OMBOLD-stævne og den efterfølgende udtagelse til hjemløselandsholdet sparker gang i fodboldhåbet og måske også i håbet generelt.

Det var allerede fedt ved første landsholdssamling. Jeg var sammen med andre, der også havde det svært, men vi var jo samlet om noget, som vi elsker, og det gjorde det lettere. Vi blev hurtigt venner på holdet, og fordi vi havde et stærkt fællesskab, blev nedturen, når vi for eksempel tabte, lettere at håndtere. Og det har jeg taget med videre,” fortæller Michele og fortsætter med lidt mere alvorlig mine.

Men det var hårdt, da det sluttede med landsholdet. For mit hverdagsliv var stadig ret kaos, og det lykkedes mig desværre ikke at holde mig stoffri.

En helt anden tilværelse

Michele er 38 år i dag, og der er skudt mange bolde i netmaskerne, siden hun blev udtaget til Hjemløselandsholdet i 2015. Hendes liv ser i dag helt anderledes ud. Hun har været clean de sidste fire år. Hun har også fast arbejde, en dejlig kæreste og to skønne bonusbørn.

Selvom tiden med Hjemløselandsholdet ikke har været den direkte årsag til, at Michele har fået vendt sit liv på hoved, så er hun ikke et øjeblik i tvivl om, at Hjemløselandsholdet har spillet en vigtig rolle.

Jamen, hjemløselandsholdet blev mit trygge fristed, og oplevelserne med holdet har 100 procent været med til, at jeg er kommet ud på den anden side

VM for hjemløse

De nye Hjemløselandshold for både mænd og kvinder er ved at blive udtaget, og snart skal de mødes til deres første landsholdsamling.

OMBOLD har de sidste mange år kunne samle et mandligt hjemløselandshold og sende dem til VM. Men skal helt tilbage til 2015 for at finde frem til det seneste kvindelige hjemløselandshold, der var med til VM. Takket være en bevilling på 640.000 kr. fra Den A.P Møllerske Støttefond er det i 2023 igen blevet muligt for OMBOLD at sende et kvindeligt landshold til VM for hjemløse.

Og til kvinderne, der bliver udtaget til hjemløselandsholdet denne gang, har hun et enkelt godt råd:

Nyd det. Selvom det er hårdt, så er det en kæmpe oplevelse. Og kæmpe cadeau til alle omkring holdet, der gør det til en tryg og god oplevelse.”

Det store fodboldmæssige mål er VM for hjemløse, som i 2023 bliver spillet i USA. Det vil være muligt at følge alle hjemløselandsholdenes kampe via streaminglink fra Hjemløselandsholdets Facebookside.

OM OMBOLD

OMBOLD er et fodboldfællesskab
for udsatte voksne og mennesker ramt af hjemløshed med plads
til alle uanset køn, alder og fodboldevner.